Raatimestarin palvelun tilaajana voi olla niin yksityishenkilö, elinkeinonharjoittaja, taloyhtiö, viranomainen, vakuutusyhtiö kuin muukin yhteisö. Osapuolet voivat tilata Raatimestarin myös yhdessä, mikä luo hyvän pohjan puolueettomaan tarkastukseen.
Miten löydän tilanteeseeni sopivan Raatimestarin? Sopivan Raatimestarin löydät helposti Raatimestarin hausta tai ottamalla yhteyttä
Tarkastus tilataan suoraan Raatimestarilta yleensä sähköpostitse. Selosta tilanne yhteydenotossasi lyhyesti ja kerro myös muiden osapuolien yhteystiedot. Raatimestari lähestyy heti kaikkia osapuolia, tulee ohjeistamaan prosessin ja pyytämään osapuolia toimittamaan kaikki heillä olevat materiaalit asiasta hänelle sekä lähettää toimintaohjeotteen. Arvioituaan saamiensa materiaalien ja osapuolien selostusten perusteella tehtäväkokonaisuuden Raatimestari voi yleensä arvioida toimeksiannosta koituvat kustannukset etukäteen, suunnittelee tarkastuksen ajankohdan ja tarkastuksen kulun sekä valmistelee osapuolten hyväksynnän myötä koko toimeksiannon kirjallisine sopimuksineen.
Raatimestaria valitessasi voit luottaa siihen, että hänen asiantuntemuksensa on tarkastettu! Lisäksi Raatimestarilla on velvollisuus kieltäytyä sellaisen tarkastustehtävän vastaanottamisesta, johon hänen asiantuntemuksensa ei riitä.
Erityisen tärkeää on sopia toimeksiannon sisällöstä, koska se ohjaa tehtävää tarkastusta. Toimeksiantoa ei saa enää tarkastustilaisuuteen kutsumisen jälkeen supistaa tai laajentaa ilman kaikkien osapuolien suostumusta. Raatimestarin vastuulla on muotoilla toimeksianto sellaiseksi, että tarkastus voidaan suorittaa toimintaohjeen mukaisella tavalla. Onkin tärkeää kertoa Raatimestarille huolellisesti niistä asioista, joita haluaa tarkastuksella selvittää.
Muita tärkeitä sovittavia asioita ovat tarkastuksen ajankohta, lausunnon toimittamisaika ja -tapa sekä Raatimestarin laskutusperusteet, kuten kokonaishinta, kustannusarvio tai tuntihinta ja muut kulut. Raatimestarin lausunnot toimitetaan pääsääntöisesti sähköisesti. Palkkion määrän arviointi voi olla etukäteen vaikeaa, mutta Raatimestari voi pyydettäessä antaa myös suuntaa-antavan arvion palkkion määrästä tai tarkastukseen käytettävistä työtunneista. Tarkastuspalkkion maksaa yleensä osapuolet yhdessä, tai osapuolien pitää sopia keskenään kustannusten jakamisesta. Yleensä Raatimestari toimittaa raporttinsa maksusuorituksia vastaan.