Rakennusvirhe ei aina ole ilmeinen tai helppoa havaita.
Raatimestarin tarkastuksella pyritään selvittämään erilaisia rakentamisen asioita – esimerkiksi tarkastuskohteen toimintaa, kohteessa olevaa virhettä tai vauriota sekä niiden aiheuttajaa eli syytä ja työn lainsäädännön määräysten ja hyvän rakentamistavan mukaisuutta sekä asian osapuolien vastuita ja velvoitteita sopimusten, lainsäädännön ja hyvän rakentamistavan perusteella.
Raatimestarin tarkastuksen selvitettävänä taustana voi olla esimerkiksi:
- Asuntokauppa ja sen virhe
- Kiinteistökauppa ja sen virhe
- Rakennusurakka ja siitä syntyvä mahdollinen riita
- Taloyhtiön ja osakkaan välinen asia
Kun vastaavissa säännellyissä asiantuntijajärjestelmissä ei oteta kantaa osapuolien vastuisiin ja velvoitteisiin, Raatimestari nimenomaan tekee näin parhaan oikeudentuntonsa mukaan viitaten asiaan liittyvään sopimustaustaan ja oikeuskäytäntöön (vertaa esimerkiksi tavarantarkastuksen ohjesääntöön). Sopimusehdot ja lainsäädäntö mukaan lukien hyvä rakentamistapa kertovatkin laajalti Raatimestarin osaamisvaatimuksista varsinkin kun tarkastuksen perusteella tehdään sovintoehdotusta. Taustalla voi asiakohtaisesti olla esimerkiksi:
- Maankäyttö- ja rakennuslaki sekä koko siitä johdettu rakentamista säätelevien asetusten kokonaisuus
- Hyvää rakentamistapaa kuvastavat yleiset käytännöt, joista kerrotaan esimerkiksi RT-korteissa, RYL:ssä (rakentamisen yleiset laatuvaatimukset, Ratu-korteissa sekä muissa julkaisuissa näiden ollen usein sopimusperusteisia.
- Kiinteistökauppaa ohjaava Maakaari
- Asunto-osakekauppaa ohjaava Asuntokauppalaki
- Asunto-osakeyhtiölaki ja esimerkiksi yhtiöjärjestys ja taloyhtiön vastuunjako
- Yse98 Rakentamisen yleiset urakkasopimusehdot yhteisöjen välisessä kaupassa sekä RYS ja REYS kuluttajakaupassa